På 50-, 60- och 70-talen hade gillestugan sin storhetstid. Då inredde man den ofta som hobby- eller sällskapsrum. Oftast räknar man inte med dess yta när man räknar ut den totala boytan eftersom den ofta saknar eller har små fönster samt en lite lägre höjd på taket. Det betyder dock inte att gillestugan inte har en rad olika möjligheter även idag. Finns det en bortglömd gillestuga i ditt hus så bör du genast börja titta på hur du kan utnyttja den. I denna text ska vi tipsa om olika sätt att inreda detta ibland mörka och lite murriga rummet så att det får ett nytt liv och blir en självklar plats att vara på. Det finns en rad nya roller som gillestugan kan spela. Kanske kan den bli gästrum, ett mysigt tv-rum eller en plats för familjens tonåringar att hänga på? Det är helt upp till dig och dina behov!

Skapa ett mysigt gästrum

Skulle du hitta ett orört hus med gillestuga från 60-talet så skulle du märka att gillestugan ofta använts som sällskapsrum. På 70-talet var det inte heller helt ovanligt att man placerade en bar där nere. Idag har våra behov förändrats en hel del och få känner att de behöver en alldeles egen bar eller ett extra vardagsrum. Vad vi däremot ofta behöver är mer förvaring och extra yta för gäster. Att skapa ett gästrum i gillestugan kan därför vara en god idé. Inred gärna med ljusa färger eftersom rummet ofta är mörkt. För att hindra känslan av kall källare är det också bra att satsa på mycket textiler. Varför inte lägga in en mysig, modern heltäckningsmatta som tar bort den kalla känslan av källare? I gästrummet kan du sedan placera en eller flera sängar med härlig och inbjudande bäddning. Att ta in växter är också bra för att förbättra luftkvaliteten och skapa mer liv. Idag är det trendigt med ljusa naturmaterial, något som passar fantastiskt fint i den mörka gillestugan. Satsa gärna på textilier i linne till exempel.

Perfekt för tonårshäng

Har du en eller flera tonåringar i familjen? Då vet du att de har ett stort behov att få vara ifred från vuxna och hänga med vänner. Gillestugan är en optimal plats för detta. Investera i en generös soffa med massor av mysiga kuddar och låt tv-spelet få ta plats i gillestugan. En extra fördel med detta är att du som förälder också slipper störas av musik eller höga skrik och skratt eftersom källaren ofta är ganska ljudisolerad. Viktigt att tänka på är dock att undersöka hur luftkvaliteten är i källaren. Ofta kan rum under jord ha hög fukt, något som i slutändan kan leda till mögel. Anlita till exempel ovk besiktning av bostäder för att säkerställa att miljön på din nedervåning är bra innan du drar igång ett stort renoveringsprojekt. Hoppas att du nu har fått en hel del tips om vad du kan göra med din oanvända gillestuga. Detta rum har många möjligheter och bara fantasin sätter gränser.

Author johanna
Published
Categories Design interiör
Views 3732

Design Public

youplay