En tapet kan göra enorm skillnad för ett rums utseende och det intryck det ger, och valet av tapet är därför avgörande för inredningen. Det kan göra att det känns svårt och överväldigande att välja tapet, särskilt med det stora utbud som finns idag, men här ska vi tipsa om vad du ska tänka på för att (förhoppningsvis) göra tapetvalet lite lättare.

En av de viktigaste sakerna du bör ha i åtanke när du tittar på tapeter är att tapeten ska harmonisera med resten av rummen i hemmet. Det går visserligen bra att ha olika färger och mönster i varje rum om man föredrar det, men hemmet ger ett mer enhetligt intryck om det finns en röd tråd mellan rummen, antingen i färgton eller i mönster.

Något annat som är viktigt att komma ihåg är att ljuset i tapetbutiken inte är detsamma som ljuset i ditt hem. Därför ska du alltid beställa tapetprover av de tapeter du är intresserad av, för att kunna ta hem dem och titta på dem i rätt ljus. Detsamma gäller självklart om du beställer tapeter online – då är det ännu viktigare att få se tapeten i verkligheten, eftersom färgerna kan se annorlunda ut på skärmen. På Svenskttenn.se finns till exempel mängder av tapeter med mönster i olika färger, och de erbjuder tapetprover just för att man ska kunna se hur de olika fantastiska mönstren ter sig i verkligheten.

När du överväger de olika tapetalternativen ska du inte vara rädd för de stormönstrade tapeterna. Det har blivit en mer eller mindre vedertagen sanning att stormönstrade tapeter passar bra på fondväggar, men inte i heltapetserade rum. Om man väljer en stormönstrad tapet med bara en eller två färger i ett heltapetserat rum kan det dock ge ett mer lugnande och stilrent intryck än en småmönstrad tapet med många färger. Känner du dig ändå osäker på att tapetsera ett helt rum med stormönstrade tapeter kan du börja med att tapetsera ett mindre rum där du inte tillbringar så mycket tid, till exempel ett gästbadrum eller en liten hall. Där vågar du sannolikt ta större risker än i exempelvis vardagsrummet eller köket.

Om du känner dig varm i kläderna, och verkligen vill prova något nytänkande, kan du också haka på den framväxande trenden att tapetsera i taket. Genom att kombinera enfärgade tapeter med mönster kan man på det sättet skapa verkligt intressanta rum.

Author johanna
Published
Categories Design interiör
Views 2796

Design Public

youplay