Att kompostera alla matvaror är enkelt nog när man bor i hus och har en kompost i trädgården, men kan vara rätt obekvämt om man bor i lägenhet. Att ta hand om kompost i en vanlig soptunna medför ofta att det luktar illa från förruttnelsen, eller att påsen som komposten ligger i går sönder. Allt som oftast behöver man gå nästan en gång om dagen och slänga komposten för att köket ska vara drägligt att vistas i. Men det finns faktiskt flera möjligheter till kompostering som både är effektivt, luktfritt och snyggt. Och du får dessutom en helt purfärsk jord som du kan plantera i, som positiv bieffekt.

Kompostera med stil

Det finns framför allt två populära metoder för inomhuskompostering som både är effektiva och som faktiskt även är dekorativa. Här kommer vi att gå igenom vilka de är och vilka fördelarna med dem är. De två stilarna heter Bokashi och maskkompost, och använder sig av två helt olika metoder men har lika goda fördelar.

Bokashi – en luktfri vakuumkompost

Bokashikompost har seglat upp som en trend i Sverige under de senaste åren – och inte undra på det! Det är effektivt och luktfritt och lämnar efter sig både det eftertraktade bokashi-lakvattnet som fungerar utmärkt som gödsling av plantor och en mycket bördig jord som man kan använda för egen odling. Genom konstruktionen bildas ett starkt tryck som liknar vakuum som skyndar på förmultningsprocessen. Men utöver att vara en otroligt smart konstruktion, är bokashin också rent av dekorativ, och kan med fördel stå framme i köket som en häftig detalj. Den ger också utrymme för roliga anekdoter när andra frågar vad det är!

Maskkompost – dina nya husdjur

Maskkompost är precis vad det låter som, en kompost där man låter maskar sköta nedbrytningsprocessen för komposten. Även dessa är helt luktfria och genererar både bördig jord och extra gödsel i form av lakvatten. Dessa finns att köpa från återförsäljare såsom Wexthuset i en rad olika uppsättningar, men alla med en trendig formgivning. Du vill inte missa att ha den här komposten framme så att du kan skryta för dina vänner om vad dina nya husdjur gör dig för tjänster.

Ett snyggt tillskott till hemmaodlingen

Genom att använda någon av de två metoderna så kan du lätt få till en cirkulär odling hemma, där du inte ens behöver köpa ny jord! Frön kan du plocka från de grönsaker som du odlar, och jorden får du från komposten. Dessutom har du gödsel på köpet för att få riktigt härliga och färska grönsaker till vardags! Om man ska köpa en kompost för inomhusbruk är alltså inte ens en fråga, utan frågan är snarare hur du vill att den ska se ut. Beroende på hur du har inrett köket kan du skaffa dig en modern och rolig kompostbehållare, eller en som är liten och nätt. Allt beror på hur mycket du vill att din nya kompost ska få förgylla ditt hems inredning!

Author johanna
Published
Categories Design interiör
Views 2053

Design Public

youplay