Det är riktigt roligt att inreda sitt hem. Detta är åtminstone vad majoriteten av den svenska befolkningen tycker. När man inreder har man möjlighet att själv bestämma hur hemmet ska se ut, vilka signaler det ska sända och hur personligt man vill att det ska vara. Trots att det är så kul att inreda kan det ändå vara riktigt svårt i vissa situationer. Det kan handla om att ha svårigheter att placera tavlor på ett snyggt och unikt sätt eller t.ex. välja vilka färgkombinationer som kommer att göra sig bäst tillsammans.

Svenskarnas hem är stiligt inredda på fler än ett sätt, men ständigt begås det misstag när det kommer till valet av möbler. Det är kanske inte främst utseendet på möblerna som folk har svårigheter att välja, utan storleken på dessa.

Oavsett om man har ett litet eller ett stort hem är möblernas storlek avgörande för hur snygg inredning du kommer att ha. En alldeles för stor soffa i ett litet hem kommer göra rummet trångt och klumpigt, medan en för liten soffa i ett större rum gör att rummet ser osymmetriskt ut. I denna text kommer vi därför att tala om inredningsregeln “två tredjedelar”. Regeln passar utmärkt vid val av möbler, men sämre när det kommer till detaljer som snygga vägglampor, krukor, vaser eller dekorationer av olika slag.

Så fungerar regeln

Regeln kan låta knepig, men är egentligen enklare än man först kan tro. Två tredjedelars-regeln går ut på att välja möbler som utgör två tredjedelar av den vägg/möbel som den står framför. För att göra det enklare ska vi ge ett exempel på hur man ska tänka.

Exempel vardagsrum: Soffan ska vara två tredjedelar av storleken på väggen den har bakom sig. Vardagsrumsbordet bör vara två tredjedelar av soffans totala storlek. Mattan i vardagsrummet bör vara två tredjedelar av rummets totala yta.

Två tredjedelars-regeln går även att använda när du ska sätta upp en tavelvägg eller helt enkelt ha flera olika tavlor bredvid varandra. Försök att se alla dina tavlor som en enda stor enad tavla och och anpassa sedan detta arrangemang till föremålet som står under, t.ex. en byrå. Det betyder att alla dina tavlor tillsammans ska utgöra två tredjedelar av storleken på byrån som står under dem.

Observera att det inte finns någon som egentligen kan bestämma exakt hur just ditt hem ska se ut. Däremot kan denna regel vara bra att använda sig av (inte minst när man inreder ett litet rum eller hem) för att få till en jämn balans i hela rummet.

Author johanna
Published
Categories Design interiör
Views 1804

Nya Inlägg

Kompostering som inredning

Den mångsidiga spegeln

Inreda hallen

Design Public

youplay